Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Technologické možnosti výroby vybraných nápojů
Haluzová, Klára
V teoretické části diplomové práce: „Technologické možnosti výroby vybraných nápojů“ jsou shrnuty základní teoretické poznatky týkající se problematiky surovin a technologie výroby piva a kvašených sladinových nápojů. V další části práce jsou uvedeny možnosti výroby nízkoalkoholických a nealkoholických variant těchto nápojů. Pozornost je zaměřena především na způsoby výroby s využitím speciálních mikroorganismů a charakteristiku těchto mikroorganismů. Praktická část diplomové práce se zabývá experimentální výrobou alkoholických a nízkoalkoholických sladinových nápojů a piva fermentovaných speciálními kmeny kvasinek. Připraveno bylo 30 různých nápojů. Pro výrobu byly využity následující kmeny speciálních kvasinek: RIBM BS 197/z Zygosaccharomyces bailii, RIBM C5 Wickerhamomyces anomalus, DSM 2531 Zygosaccharomyces rouxii, RIBM Spk 78 a RIBM T3 Torulaspora delbrueckii, DSM 70551 a DSM 70550 Saccharomycodes ludwigii a DSM 70576 Schizosaccharomyces pombe. Pro kontrolní vzorky byly použity kmeny W 95 Saccharomyces cerevisiae ssp. uvarum carlbergensis a WB 06 Saccharomyces cerevisiae ssp. cerevisiae. Těmito kmeny byla zakvašena sladina, sladina s přídavkem jablečné šťávy a mladina připravená v minipivovaru Mendelovy univerzity. U hotových nápojů bylo provedeno analytické měření pomocí pH metru 7 - XS a automatického přístroje FermentoFlash, senzorická analýza s využitím pětibodové stupnice, desetibodové stupnice a slovního popisu a nakonec vyhodnocení výsledků.
Možnosti modifikace receptur pro výrobu nealkoholického piva
Kovář, Pavel
V této práci jsem se zaměřil na propojení výhod použití speciálních kvasinek s omezenou tvorbou alkoholu a zlepšení senzorického profilu použitím vybraných sladů. Byly připraveny tři mladiny z rozdílného základního sladu, plzeňského, vídeňského a mnichovského. Mladiny byly zakvašeny vždy dvěma kmeny kvasinek Saccharomycodes ludwigii, DSM 70550 a DSM 70551. Každé pivo bylo podrobeno analýze na přístroji FermentoFlash, kde byl zjištěn zejména obsah alkoholu. Dále bylo měřeno pH každého piva. Následně byl zjištěn skutečný dosažitelný stupeň prokvašení piva za použití konvenčního kmene spodních pivovarských kvasinek a zároveň stanoven obsah alkoholu po úplném prokvašení piva konvenčním kmenem spodních pivovarských kvasinek. Všechna piva kvašená Saccharomycodes ludwigii byla podrobena také senzorické analýze. Nakonec byla všechna získaná data statisticky vyhodnocena.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.